Project

De microbiële samenstelling van drinkwater als indicator voor de waterkwaliteit

De microbiële samenstelling van drinkwater als indicator voor de waterkwaliteit
Startdatum
12/01/2014
Einddatum
11/30/2018
Label
Slim meten en handelen
Voldoende schoon en veilig water
Contact
  • Heleen Sombekke
  • Wetsus
  • 058 284 3000
  • Heleen.sombekke@wetsus.nl
Betrokken partijen

In dit project wordt onderzocht hoe de biologische samenstelling van water, vastgesteld via moleculaire methoden, gebruikt kan worden om de chemische waterkwaliteit te voorspellen. Doel is het genereren van “fingerprints” waarbij een uitspraak over de waterkwaliteit kan worden gedaan (veilig, gemiddeld, onveilig). Deze methode is sneller dan de traditionele kweekmethoden, zodat een waterleidingbedrijf veel sneller kan inspelen op veranderingen in de kwaliteit van het drinkwater.

Technologie

Het probleem is dat bij chemische analyses slechts een beperkt aantal metingen kunnen worden gedaan om de concentratie te bepalen van bekende componenten. Onbekende stoffen worden niet gemeten en slechts per toeval ontdekt. Het idee is om het metabolisme van de bacteriën die voorkomen in water te gebruiken om een voorspelling te kunnen doen van de chemische waterkwaliteit. Er worden als het ware duizenden verschillende biosensoren ingezet.

Uitdaging

We gaan het DNA en RNA isoleren uit de bacteriën en grootschalig de nucleotiden volgorde bepalen met Next Generation Sequence technologie.

Oplossing

Met behulp van bio-informatica analyseren we welke metabole routes in de bacteriën gebruikt worden doordat bepaalde stoffen in het water aanwezig zijn. Hierdoor kunnen we een relatie leggen tussen de waterkwaliteit en hoe de bacteriën daarop hebben gereageerd.

Deel op