<p><img src="https://xolytics.nl/matomo/matomo.php?idsite=19&amp;rec=1" style="border:0;" alt="" /></p>
Nieuws

Zout uit water terugwinnen door bevriezing

Hergebruik van reststoffen kan de duurzaamheid van processen flink vergroten en de kosten drukken. Om het regeneraat van ionenwisselaars, een afvalstroom, te verwerken tot nieuwe producten moeten zout en water van elkaar worden gescheiden. Daarvoor is Eutectic Freeze Crystallisation (EFC) een veelbelovende methode. Binnen TKI Watertechnologie onderzoeken partners EFC Separations, Evides Industriewater, Hatenboer Water en KWR de mogelijkheden van het EFC-proces op semi-industriële schaal. Er wordt nog gezocht naar een tweede locatie waarop de feasibility van EFC met een pilotinstallatie kan worden onderzocht.

EFC is vooral veelbelovend voor de verwerking van geconcentreerde en (bijna) verzadigde zoutoplossingen. Als de zoutconcentratie lager is, is vooraf een concentratiestap nodig. De techniek is inmiddels op kleine schaal bewezen. Inzet van EFC zal naar verwachting goedkoper zijn dan andere technieken, zoals verdamping gevolgd door kristallisatie. De TKI-partners bestuderen nu vervolgstappen voor verdere ontwikkeling van de EFC technologie: onder praktijkcondities, bij verdere opschaling en in een continu proces. De prestaties van EFC onder dergelijke condities bepalen de toepassingsmogelijkheden bij eindgebruikers.

Met EFC kan bijvoorbeeld het regeneraat worden verwerkt dat ontstaat bij verwijdering van opgelost organisch koolstof of bij ontkleuring of ontharding van drink- of industriewater. Zo kunnen water en zout worden hergebruikt, bijvoorbeeld tijdens het regeneratieproces zelf. Binnen het TKI Watertechnologie-project ‘Behandeling van regeneraat van ionenwisselaars d.m.v. Eutectic Freeze Crystallisation’ is een verplaatsbare semi-industriële pilotinstallatie gebouwd, die nu bij Evides Industriewater in de Botlek staat. In die installatie kristalliseert het zout (natriumchloride) uit bij het eutectische punt: -21°C en 23,3% zout. De pilotinstallatie heeft een verbeterde kristallisator (capaciteit 50 – 300 kg ijs per uur) en een nieuwe settler, die ijs- en zoutkristallen efficiënter van elkaar kan scheiden. Bovendien kunnen in deze installatie zowel de ijskristallen als de zoutkristallen worden gewassen om de kwaliteit van teruggewonnen water en zout te verhogen. De installatie is in de afgelopen weken opgestart en het feasibility-onderzoek loopt. De TKI-partners zoeken nog een tweede locatie waarop de feasibility van EFC kan worden onderzocht met de pilotinstallatie. Heeft u belangstelling of wilt u meer weten, kijk dan op de projectpagina.

EFC1

Schematisch overzicht van het scheidingsproces (klik voor vergroting).

Deel op