Project

Biofilmvorming op membranen

Biofilmvorming op membranen
Startdatum
01/02/2014
Einddatum
31/01/2018
Label
Voldoende schoon en veilig water
Contact
  • Paula van den Brink
  • Wetsus
  • 058 284 3000
  • Paula.vandenBrink@wetsus.nl

Op een wereldwijde schaal staat de aanvoer van (kwaliteits-)water onder druk. Membraanfiltratie levert momenteel een grote bijdrage om deze problemen tegen te gaan door vervuild water te zuiveren. In dit proces wordt voedingswater onder een hoge druk door een membraan geperst om zuiver water te produceren.

Technologie

Het geproduceerde water voldoet aan hoge specificaties. De uitdaging is alleen dat de deeltjes vanuit het voedingswater neerslaan op het membraan en zo het filtratieproces verstoren. Vooral bacteriën zijn problematisch, omdat ze de voorbehandeling overleven en zich aanpassen aan de reinigingsmiddelen door een biofilm te vormen op het membraan. Biofilms zijn gemeenschappen van bacteriën die zich bevinden in een zelfgeproduceerde matrix van eiwitten, DNA en suikers. In dit project wordt gekeken naar de kenmerken van de bacteriën in de biofilm van een membraansysteem.

Uitdaging

Bacteriën die uit de biofilm op het membraan zijn geïsoleerd worden gekarakteriseerd op eigenschappen die belangrijk kunnen zijn voor biofilmvorming. Daarnaast worden de procescondities gesimuleerd met dezelfde bacteriën onder de toevoeging van verschillende (bekende) voedingsstoffen.

Oplossing

Het doel van het project is om uit te vinden wat de bacteriën nodig hebben om te overleven op het membraan. Met deze kennis kan de voorbehandeling van het voedingswater worden geoptimaliseerd zodat er minder bacteriën op het membraan groeien en membraanfiltratie financieel aantrekkelijker word.

Downloads

  • The effect of the nutrient matrix on biofilm formation in membrane filtration unitsDownload
Deel op