<p><img src="https://xolytics.nl/matomo/matomo.php?idsite=19&amp;rec=1" style="border:0;" alt="" /></p>
Nieuws

Samen de strijd aan gaan tegen de gevolgen van klimaatverandering

Investeerder Aedes, onderzoeksinstituut KWR en gemeente Amsterdam gaan samen strijd aan tegen de gevolgen van klimaatverandering
Samen de strijd aan gaan tegen de gevolgen van klimaatverandering

Amsterdam krijgt te maken met extremere hitte, droogte en regenval. Om te zorgen dat Amsterdam leefbaar en veilig blijft, is het nodig dat we ons aanpassen aan de gevolgen van de toenemende druk op de stad en het veranderende klimaat. Daken van gebouwen lenen zich hier uitstekend voor. Daarom heeft investeerder Aedes het initiatief genomen voor de ontwikkeling van het Mannoury gebouw en heeft in samenwerking met de gemeente Amsterdam, ECOFYT, Permavoid, Techniplan Adviseurs, SDR Elektrotechniek en KWR Water Research Institute het TKI (Topconsortia voor Kennis en Innovatie) Project Urban PhotoSynthesis opgezet.

Mannoury

Mannoury is een uniek appartementengebouw dat bijdraagt aan biodiversiteit, leefbaarheid en de energietransitie door het combineren van een blauw-groen dak, lokale grijswaterzuivering en efficiënte zonnepanelen. Het gebouw helpt de stad en de zonnepanelen te koelen, vermindert de kans op wateroverlast tijdens heftige regenbuien, hergebruikt gezuiverd douchewater in droge perioden en creëert bovenal prettige en gezonde leefomstandigheden voor bewoners.


Naast Project Urban PhotoSynthesis zocht Aedes een manier om de CO2 uitstoot van het Mannoury project weer aan de atmosfeer te onttrekken (offset). Door het planten van 28.000 bomen compenseert de investeerder de integrale CO2 uitstoot van zowel de bouw als van 25 jaar bewoning.

Esther Mouwen, Head of Sustainability van Aedes: “We willen met dit project laten zien dat een blauw-groen-energie dak maakbaar is en een relevante bijdrage levert aan klimaatadaptatie in de stad. We realiseren hiermee innovatie en wetenschappelijke resultaten. Resultaten die de bouwsector, gemeenten, waterbeheerders en vastgoedeigenaren moeten stimuleren om hun verantwoordelijkheid te pakken om samen en anders te werken. Iets wat nu meer dan ooit van belang is.”

Mannoury is een uniek appartementengebouw dat bijdraagt aan biodiversiteit, leefbaarheid en de energietransitie door het combineren van een blauw-groen dak, lokale grijswaterzuivering en efficiënte zonnepanelen.
Mannoury is een uniek appartementengebouw dat bijdraagt aan biodiversiteit, leefbaarheid en de energietransitie door het combineren van een blauw-groen dak, lokale grijswaterzuivering en efficiënte zonnepanelen.

Werking

De daken, balkons en daktuin zijn begroeid met veel verschillende plantensoorten die worden voorzien van water uit een buffer laag onder de beplanting. Omdat voldoende water voor de planten van groot belang is, wordt in droge perioden óók het douchewater uit de appartementen opgevangen, gezuiverd en teruggevoerd naar het hoogste dak, vanwaar het naar alle daken en balkons stroomt om alle waterberging voor irrigatie weer aan te vullen.

Onderzoek

Mannoury bestaat uit 2 identieke torens. Dat is ideaal voor full-scale vergelijkend onderzoek. Project Urban PhotoSynthesis vergelijkt de hoeveelheid opgewekte zonne-energie in het blauw-groene dak met een standaard zwart bitumen dak. Daarnaast worden de water-filterende eigenschappen van een natuurlijk begroeid helofytenfilter op het ene dak vergeleken met die van een biomembraanreactor-filterinstallatie in de kelder van het andere gebouw. Als laatste wordt ook een volledig computergestuurd waterbeheersysteem in combinatie met natuurlijke overlopen en zwaartekracht getest. Dit unieke onderzoek duurt twee jaar en de definitieve resultaten zullen eind 2023 bekend worden.

Mannoury bestaat uit 2 identieke torens. Dat is ideaal voor full-scale vergelijkend onderzoek.
Mannoury bestaat uit 2 identieke torens. Dat is ideaal voor full-scale vergelijkend onderzoek.
Deel op

Gerelateerde content bij dit project

Urban Photosynthesis; drie functies op één dak
ProjectAfgerondVoldoende schoon en veilig water

Urban Photosynthesis; drie functies op één dak

Binnen het project Urban Photosynthesis is in de stedelijke omgeving gewerkt aan een integrale oplossing voor het zoveel mogelijk sluiten…
Bekijk project