<p><img src="https://xolytics.nl/matomo/matomo.php?idsite=19&amp;rec=1" style="border:0;" alt="" /></p>
Nieuws

Eerste oproep voor PPS-projecten Landbouw, Water, Voedsel

Eerste oproep voor PPS-projecten Landbouw, Water, Voedsel

De topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem openen op 1 april 2020 hun eerste gezamenlijke oproep voor PPS-projecten die invulling geven aan de nieuwe Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. De nieuwe projecten starten in 2021. Het beschikbare budget is ca. € 15 miljoen per jaar.

De oproep is bedoeld voor onderzoeksprojecten waarin bedrijven, brancheorganisaties, NGO’s en publieke organisaties met erkende onderzoeksorganisaties samenwerken. De projecten worden uitgevoerd als publiek-private samenwerking (PPS). De drie topsectoren werken in deze oproep voor de eerste keer met elkaar samen om zo tot een invulling te komen van de nieuwe, gezamenlijke kennis- en innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel.

De topsectoren hebben – ondanks de economische gevolgen van het Coronavirus COVID-19 – ervoor gekozen om vast te houden aan de geplande openstelling van de oproep, te weten 1 april 2020.  Annulering van de openstelling zou betekenen dat innovaties, die van belang zijn voor de lange-termijnontwikkeling van de sectoren stil komen te vallen. Daardoor zouden de effecten van de Coronacrisis nog langer door ijlen. Wel is de sluitingstermijn voor het indienen van de projectideeën met twee weken doorgeschoven: van 15 mei naar 31 mei. Daarnaast zullen de topsectoren, waar nodig en mogelijk, coulant omgaan bij praktische problemen rondom de indieningsprocedure, die ontstaan door de Coronamaatregelen.

Landbouw, Water, Voedsel

Een PPS-project geeft antwoord op één of meerdere kennis- en innovatieopgaven uit de kennis- en innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. Nederland beschikt op dit gebied over een enorme kennis en is op veel gebieden toonaangevend. Om deze positie te behouden en om de uitdagingen aan te gaan op onder andere het terrein van voedselproductie, klimaatverandering en waterkwaliteit, is het belangrijk te investeren in innovatie. Met de oproep willen de drie topsectoren innovaties op deze terreinen stimuleren.

Budget

Er is ca. 15 miljoen euro beschikbaar voor 2021 vanuit de drie topsectoren in de vorm van PPS-toeslag (inzetbaar bij alle publieke kennisinstellingen). De ministeries van LNV en I&W stellen capaciteit ter beschikking voor publiek-private samenwerking. De capaciteit vanuit LNV is inzetbaar bij Wageningen Research, de capaciteit van I&W kan bij alle TO2-instellingen (Deltares, Marin, NLR, TNO en Wageningen Research) ingezet worden.

Indienen

Het indieningsproces bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt een projectidee ingediend met een korte omschrijving van het beoogde onderzoek, de (voorziene) deelnemende projectpartners en kennisinstellingen en een budgetberekening. De sluitingstermijn voor het indienen van projectideeën is 31 mei. De indieners krijgen daarna een advies over de mate waarin het voorstel past bij de prioriteiten van de oproep, maar het advies kan ook suggesties geven voor samenwerking met andere consortia. Daarna krijgen de indieners tot en met 14 september 2020 de gelegenheid om het projectidee uit te werken in een onderzoeksvoorstel.

Kijk voor meer informatie, de formats voor het projectidee en projectvoorstel en de link om een voorstel in te dienen op https://kia-landbouwwatervoedsel.nl/.

Deel op